Skip to content

Kamperen voor een kleuterschool

Kamperen voor de kleuterschool, nooit gedacht dat ik dat zou doen, maar we zijn het hier aan het overwegen nu we Feie (bijna twee en eerstgeborene) mogen inschrijven in Dilbeek.

Er zijn drie schooltjes in de buurt, met elk zijn voor- en nadelen op gebied van nabijheid, gebouw en (natuur) omgeving, grootte, (wan)orde, doorstroming naar lagere school,…

 • Sint-Alena wijkschool (katholiek) is het dichtste bij en het buurtschooltje ligt in een heel groene omgeving (10-tal plaatsen in wijkschooltje), maar de bijhorende lagere school ligt vlak naast de steenweg
 • De Vlinder (Gemeenschapsonderwijs) heeft een goede reputatie bij onze vrienden en is een ruime en aantrekkelijke school, doorstroming naar lagere school gegarandeerd, MOS werking, maar heeft slechts vijf plaatsen!
 • De Wip (Keperke, gemeenteschool) is kleinschalig, gezellig, rustig, heeft een sympathieke directrice, doorstroming naar lagere school gegarandeerd, maar het ligt een beetje uit de richting van de kribbe van ons tweede kindje en ons werk, zeker de lagere school in Itterbeek

We zijn er nog niet helemaal uit welke de voorkeur heeft, maar er zijn in de 3 schooltjes slechts 5 tot 10 beschikbare plaatsen in de instapklas, na aftrek van broers en zusjes die voorrang krijgen. Bovendien moeten voor het eerst in heel Dilbeek alle kinderen op dezelfde dag ingeschreven worden, nl. op zaterdag 16 maart.

Wat zou jij doen? Kamperen? We willen niet de ouders zijn die anderen meetrekken in kampeerpaniek, maar gezien het plaatstekort en het belang van de keuze voor de toekomst (schoolloopbaan van twee kindjes), wordt het hier dus serieus overwogen… Hopelijk voorziet de school kampeerruimte binnen. Dat zou toch het minste zijn, niet? Eigenlijk is dit toch eerder een onmenselijke toestand. (En al helemaal omdat ikzelf momenteel een gebroken arm heb en mijn vriendin 7 maanden zwanger is).

Ik ben absoluut geen voorstander van een systeem dat ouders aanzet/dwingt tot kamperen. Geef mij maar inschrijven via internet en selectie op basis van goede criteria.

Situatie in enkele andere scholen voor de kleuterschool/instapklas:

De andere scholen communiceren er niet over op hun website.

Ik stuur alvast een mailtje naar de schepen voor onderwijs.

Ondertussen zijn alle kampeertips welkom: Tentje of ligstoel? Afwisselen? Wakker blijven? Vuurke stook?

Update – antwoord van de schepen (nog de dag zelf)

Dag Tineke,

We zijn ons heel bewust van de onmogelijke situatie waarin ouders zich vandaag bevinden bij de inschrijvingen en zijn ook al een hele tijd bezig met het coördineren en aanpakken van de inschrijvingsproblematiek.

Het is eigenlijk een absurde situatie. In Dilbeek is er immers geen demografisch capaciteitsprobleem: voor elke 100 Dilbeekse kinderen zijn er 120 plaatsen in onze scholen. Het probleem onstaat omdat er zoveel kinderen van buiten Dilbeek bij ons naar school  komen. Enerzijds omdat ze daar bewust voor kiezen en anderzijds omdat er elders wel een capaciteitsprobleem is (Brussels Gewest maar ook bijvoorbeeld de gemeente Asse). Het inschrijvingsdecreet door de Vlaamse Gemeenschap uitgetekend blijft spijtig genoeg uitgaan van het principe eerst komt, eerst maalt en kijkt niet naar woonplaats. Meer nog, door een recente wijziging van het decreet, mochten de inschrijvingen pas in maart beginnen. Daardoor is alles op elkaar gepropt zodat er enerzijds paniek wordt veroorzaakt bij ouders en ouders ook veel minder tijd hebben om alternatieven te zoeken. We hebben met alle Dilbeekse scholen afgesproken om hetzelfde inschrijvingsritme te gebruiken. Voor kinderen die nog geen broer of zusje op de school hebben, is de eerste inschrijvingsdag zaterdag 16 maart, zodat ook werkende ouders kunnen gaan inschrijven.  Ter vergelijking, ook bij de vorige inschrijvingsperiode hebben we met alle scholen dezelfde data afgesproken. Maar toen mochten we nog beginnnen in september/oktober, zodat de inschrijvingen veel meer gespreid waren en er op één uitzondering na, niet werd gekampeerd.

Vanaf volgend jaar willen we in Dilbeek evenwel een aanmeldingssysteem invoeren over alle netten heen (naar analogie van de grote steden) zodat we bij die aanmelding de afstand school-woonplaats als ordeningscriterium kunnen opnemen. Dat is de enige decretaal toegelaten methode om het eerst-komt-eerst-maalt-principe te omzeilen. Spijtig genoeg bestaat die mogelijkheid nog maar een jaar. Het was onmogelijk om voor deze inschrijvingsperiode (schooljaar 2013-2014) al zo’n systeem in te voeren, omdat de ’spelregels’ door de Vlaamse overheid pas werden vastgelegd op het einde van het vorige schooljaar en de officiële aanvraag (inclusief het hele softwaresysteem dat daarbij nodig is) al moest binnen zijn bij de commissie voor leerlingenrechten tegen september. Enkel grote steden (die al zo een systeem hadden) hebben dat op tijd kunnen bolwerken. Wij willen tegen volgend jaar (inschrijvingen 2014-2015) het zeker ook georganiseerd krijgen, maar daar hebt u nu natuurlijk weinig aan.

Ikzelf noch de scholen kunnen vandaag zelf keuzes maken in wie in welke school ingeschreven wordt, die spelregels zijn boven onze hoofden bepaald en worden (met risico op vernietiging van inschrijvingen) ook strikt opgevolgd. Ik kan vandaag ook niet inschatten hoeveel ouders zich zullen melden op de algemene inschrijvingsdag aan alle scholen en/of ‘kamperen’ nodig is. Ik hoop alvast dat u er in slaagt uw kind in te schrijven in de school naar keuze.

met vriendelijke groeten,
Jef

3 Comments

 1. Elke

  Hey Tineke,
  Het is een ONGELOOFLIJK stomme en ONGEHOORDE situatie. Als het probleem in Brussel en Asse begint moet het daar aangepakt worden!! Maar ja, daar zijn jullie natuurlijk niet vet mee.
  Dus moet je het beste maken van de situatie zoals die nu is. Een school is BELANGRIJK, Feie en Brusje gaan er heel wat tijd doorbrengen…
  Dus, als het nodig is, zou ik kamperen. Hoe, dat hangt ervan af van waar je ‘mag’ wachten/kamperen. Nu is dat met een gebroken schouder of zeven maanden zwanger zijnde nu niet ideaal.. :-l. Eerst wel kiezen welke school je wilt voor Feie. Welke voelt het beste? Weet je nog hoe Lies beslist heeft welk werk ze zou kiezen… het was voor jou en mij ZOOO duidelijk welke haar voorkeur had. Misschien oma’s en opa’s inschakelen om te helpen met kamperen… als dat mag?
  Ik duim hier met alle macht en “pray” voor een goede afloop voor dat schattige metekindje van mij.
  Denk ook abundance/overvloed en vertrouw erop, nee, weet gewoon, ga ervan uit dat je wensen/dromen hoedanook zullen UITKOMEN. Dat werkt bij mij steevast.
  Heel veel succes ermee!
  Elke xx

  Posted on 06-Mar-13 at 22:19 | Permalink
 2. Kristel

  Hey,
  Heb net hetzelfde probleem. Ben vanochtend lang Klavertje Vier gereden: om 9u stond daar al 12 man aan te schuiven. En zoals je zelf al aangaf, maar 5 vrije plaatsen. Kamperen heeft dus maar weinig zin meer. Leuk dat alle kindjes uit Asse en Brussel (maar ook andere gemeentes) wel plaats vinden, en wij niet (wonen op 200m van de school).
  Ik heb de reactie van schepen Jef ook gelezen, allemaal mooie woorden, maar ondertussen zitten wij wel met een probleem. En een echte oplossing bieden ze niet.
  Ik hoop dat jij meer geluk hebt met de inschrijving van je ukje !
  Ik wijk alvast uit naar een naburige gemeente en hoop daar meer geluk te hebben…

  Posted on 11-Mar-13 at 14:04 | Permalink
 3. @Elke, bedankt voor het duimen en de goede raad!

  @Kristel, wij hebben dan nog meer geluk dan jou, gezien er in Dilbeek centrum meerdere scholen zijn.

  Hier nog wat duiding uit 2011: http://www.editiepajot.com/regios/5/articles/19567

  Posted on 11-Mar-13 at 16:15 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*