Skip to content

Oprichters Lets Dilbeek gezocht

16-May-14
Local Exchange and Trading System

Local Exchange and Trading System

Ik zoek mensen die samen met mij Lets Dilbeek willen oprichten. Laat iets horen via tineke at fototineke dot be wanneer je interesse hebt om mee te werken.

Lets is een lokaal ruilsysteem voor diensten en goederen. Mensen die bij elkaar in de buurt wonen, helpen elkaar met dingen die ze zelf leuk vinden om te doen (tuinieren, klusjes, kleding herstellen, babysitten, materiaal uitlenen, koken,…). Je ruilt dus diensten (en goederen) met elkaar, maar het ruilen gebeurt op groepsniveau. Je hoeft niet noodzakelijk iets terug te doen voor wie jou geholpen heeft, maar je helpt (op een ander moment) wel iemand anders in de groep, waardoor het allemaal in evenwicht komt. Letsen situeert zich volledig in de vrije tijdssfeer en heeft heel wat sociale en ecologische voordelen.

De officiële uitleg over wat Lets is vind je op de site van Lets Vlaanderen.

Als Lets-fan ben ik sinds een jaar of twee lid van twee naburige Letsgroepen, nl. Lets Asse-Ternat en Lets Brussel. Maar omdat Letsen vooral goed werkt bij mensen in eenzelfde wijk of gemeente heb ik nog niet zoveel kunnen letsen. Dus zou ik een groep in Groot-Dilbeek willen opstarten.

Doe je mee? Als je het wel ziet zitten om mee aan de Lets-kar te trekken, stuur me dan een mailtje: tineke at fototineke dot be

Update: enkele geïnteresseerden gevonden. Mail me als je vooralsnog mee wilt doen.

Ecologisch houten speeltuig moeilijk te vinden

16-May-13
Jungle Gym Tower

Jungle Gym Tower

Feie zou voor haar verjaardag een schommel annex glijbaan krijgen. De hele familie heeft bijgelegd, maar de schommel is nog niet besteld. En Feie is al bijna 2 jaar en 2 maanden oud! Shame on me! De reden voor het talmen? Ik vind geen duurzame versie. Tenminste niet in eigen land, betaalbaar en niet te groot. Als iemand tips heeft, die zijn dringend nodig, want ik sta op het punt een niet eco versie te bestellen.

Duurzaam voor mij is vooral: met hout dat niet chemisch behandeld werd. Als voormalig bestuurder van VIBE ben ik overtuigd dat zo’n behandeling niet nodig is. Daarnaast bij voorkeur ook gelabeld (FSC of PEFC).

More…

Kamperen voor een kleuterschool

06-Mar-13

Kamperen voor de kleuterschool, nooit gedacht dat ik dat zou doen, maar we zijn het hier aan het overwegen nu we Feie (bijna twee en eerstgeborene) mogen inschrijven in Dilbeek.

Er zijn drie schooltjes in de buurt, met elk zijn voor- en nadelen op gebied van nabijheid, gebouw en (natuur) omgeving, grootte, (wan)orde, doorstroming naar lagere school,…

  • Sint-Alena wijkschool (katholiek) is het dichtste bij en het buurtschooltje ligt in een heel groene omgeving (10-tal plaatsen in wijkschooltje), maar de bijhorende lagere school ligt vlak naast de steenweg
  • De Vlinder (Gemeenschapsonderwijs) heeft een goede reputatie bij onze vrienden en is een ruime en aantrekkelijke school, doorstroming naar lagere school gegarandeerd, MOS werking, maar heeft slechts vijf plaatsen!
  • De Wip (Keperke, gemeenteschool) is kleinschalig, gezellig, rustig, heeft een sympathieke directrice, doorstroming naar lagere school gegarandeerd, maar het ligt een beetje uit de richting van de kribbe van ons tweede kindje en ons werk, zeker de lagere school in Itterbeek

We zijn er nog niet helemaal uit welke de voorkeur heeft, maar er zijn in de 3 schooltjes slechts 5 tot 10 beschikbare plaatsen in de instapklas, na aftrek van broers en zusjes die voorrang krijgen. Bovendien moeten voor het eerst in heel Dilbeek alle kinderen op dezelfde dag ingeschreven worden, nl. op zaterdag 16 maart.

Wat zou jij doen? Kamperen? We willen niet de ouders zijn die anderen meetrekken in kampeerpaniek, maar gezien het plaatstekort en het belang van de keuze voor de toekomst (schoolloopbaan van twee kindjes), wordt het hier dus serieus overwogen… Hopelijk voorziet de school kampeerruimte binnen. Dat zou toch het minste zijn, niet? Eigenlijk is dit toch eerder een onmenselijke toestand. (En al helemaal omdat ikzelf momenteel een gebroken arm heb en mijn vriendin 7 maanden zwanger is).

More…

Help: iMac uit 2007 upgraden

11-Feb-13

In 2007 kocht ik een iMac. Deze doet eigenlijk nog steeds goed dienst. Zonde dus om dit machientje te vervangen door een ander. Maar ik moet wel iets doen, want veel software kan ik niet meer installeren of upgraden. Steeds meer websites werken niet op mijn verouderde browser.

Het Operating System is Mac OS X 10.4.11, oftewel de Tiger, ondertussen kwam er al Leopard (10.5), Snow Leopard (10.6), Lion (10.7) en Mountain Lion uit. Het beste zou zijn dat ik tot bij de laatste versie geraak. Maar blijkbaar kan dat niet rechtstreeks.

Als je OS X Leopard gebruikt en naar OS X Mountain Lion wilt upgraden, moet je eerst naar OS X Snow Leopard upgraden. Je kunt OS X Snow Leopard hier kopen.

En voor Tigers? Er zal wel iets gelijkaardigs gelden. Maar kan ik Snow Leopard draaien met mijn Tiger configuratie? Ze zijn nogal summier over de Systeemvereisten:

  • Mac-computer met Intel-processor
  • 1 GB geheugen
  • 5 GB beschikbare schijfruimte
  • Dvd-eenheid voor installatie
  • Voor bepaalde voorzieningen is een compatibele internetaanbieder benodigd; hier zijn mogelijk kosten aan verbonden.

Lijkt ok.

Moet ik upgraden of herinstalleren?

Help. Zucht.

Hier nog het Hardwareoverzicht van mijn computer:

More…

Oproep: autodelers te Dilbeek gezocht

05-Jan-12

We wonen sinds kort in Dilbeek en proberen dat te doen zonder auto, maar dat is soms moeilijk. Vandaar dat ik uitkijk naar mensen die in de buurt wonen en met ons een auto willen delen.

Zoals jullie zelf kunnen vaststellen op de site van Autopia (geef Dilbeek maar eens in) zijn hier niet veel kandidaten aangemeld. Heb je interesse? Geef dan een seintje via de comments hieronder of mail me op tineke at fototineke dot be. Wij wonen trouwens in de Kalenbergstraat!

More…

Bio pyjama kopen

05-Jan-12

Ik ben op zoek naar een pyjama uit biokatoen met lange mouwen en een broek. Liefst ook nog eens in flanel. Dat is blijkbaar nog niet makkelijk on-line te vinden. Daarom deel ik mijn zoekresultaten graag met jullie.

Tot nu toe gevonden:

Heeft iemand er nog andere gezien?

(Ik heb die van WWF gekocht – hopelijk de juiste maat besteld)

Dilbeek, daar zijn we dan

06-Nov-11

Sinds eind september wonen wij in Dilbeek. We verhuisden weg uit Brussel centrum, voornamelijk vanwege de drukte, behoefte aan een tuin, goesting in een eigen huis en een wat meer Nederlandstalige omgeving. De belangrijkste uitdaging nu is ons van hieruit te verplaatsen zonder auto. Te voet, met de fiets of openbaar vervoer én met een baby van ondertussen 7 maanden.

Dilbeek is rustig (met uitzondering van die eeuwige Ninoofsesteenweg) en toch valt er heel wat te beleven. De Dilbekenaren zijn sociale mensen en qua diensten of winkels is er voor elk wat wils. Met behulp van FourSquare verzamel en ontdek ik de belangrijkste plaatsen. Ik maakte zelf al drie lijsten aan:

Word vriendjes met mij op FourSquare en vul de lijsten aan! Of volg ze als je Dilbeek ook wil verkennen.

De leukste campagne

05-Jun-10

De leukste verkiezingsaffiches zijn te vinden bij Low Impact Man en vriend Steven Vromman. Met een knipoog naar Loesje.

More…

Spot mijn lief tussen de 35.000!

15-May-10

Ik zal een tip geven: ze liep helemaal vooraan. Op de Belgian Pride welteverstaan.

En nog een tip: ze is te zien op onderstaand filmpje.

Nog een tip? Zie net hoe zij mij ziet. En dan maar trommelen.

Ik zag niet dat zij mij zag, maar ze zag me wel. Daar boven op de brug. Vanaf die brug maakte ik een hele reeks filmpjes. Bekijk ze op youtube.

More…

Een compactcamera kiezen (deel 2)

02-Apr-10

Ik heb mijn favoriete -zij  het (te) dure- keuze uit de Nikon-Canon strijd, vergeleken met aangeraden andere merken. Hier het resultaat. En ik heb een rijtje toegevoegd over het type lens, al heb ik nog niet gevonden welke lenzen beter zijn.

Naam Canon Powershot S90 Panasonic Lumix DMC-LX3 Panasonic DMC-FX550 Sony WX1(s)(b) Sony DSC W390 Sony DSC W320S
Prijs 399-458 364-439 185-269 277-319 230 112-123
Megapixels 10 10,1 12,7 10,6 14,1 14,1
Groothoek – zoom 28-105 mm 24-60 mm 25-125 mm 24-120 mm 24-120 mm 26-105 mm
Diafragma 2-4,9 2-2,8 2,8-8 2,4-5,9 2,4-5,9 2,7-5,7
Gewicht 195 265 145 129 117 101
Manueel ja ja ja nee nee nee
Grootte sensor 1/1,72 1/1,63 1/2,33 1/2,4 1/2,3 1/2,3
Lens ? Leica DC Vario-Summicron Leica DC Vario-Elmarit Sony G Sony G Carl Zeiss® Vario-Tessar®-lens

More…